Hlavička 2
30.6.2012

Hygienici zaznamenali na jižní Moravě nárůst průjmových onemocnění

Autor: Lenka Horáková | Zdroj: listyjm.cz

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje zaznamenala nárůst průjmových onemocnění. Důvodem je požívání nedostatečně tepelně zpracovaného masa, řekla v pátek Renata Vaverková z hygienické stanice.

"Na počátku června jsme měli 33 případů, tento týden už evidujeme 88 průjmových onemocnění," sdělila Vaverková s tím, že přestože se počet zvýšil, není situace nijak mimořádná.

Podle Vaverkové je nejčastějším onemocněním kampylobakterióza, která je podobná salmonelóze. "Kampylobakterióza vzniká nedostatečnou tepelnou úpravou masa. Lidé například při grilování maso opečou rychlým způsobem. Zvenku je spálené a uvnitř syrové," vysvětlila Vaverková.

Dodala, že lidé by měli být obezřetnější jak při nakupování, tak při úpravě masa doma. "Ihned po nákupu je vhodné suroviny dopravit do chladného prostoru a dávat pozor i při vaření, aby syrové maso nepřišlo do kontaktu s dalšími potravinami, které neprojdou tepelnou úpravou," uvedla Vaverková.

Copyright 2005-2014 Moderní Brno