Hlavička 3
7.8.2018

Pacientům s rakovinou se v Brně zvýší komfort, přibude plastika pro ženy

Autor: Markéta Lankašová | Zdroj: brno.idnes.cz

Na Žlutém kopci v Brně začaly opravy nejstaršího pavilonu Masarykova onkologického ústavu. Péči tu omezit nehodlají, ale pacienty budou rušit dva roky. Přibudou sály, počet lůžek se však nenavýší.

Ve sto a dvou letech dostane původní a zakládající budova brněnského Masarykova onkologického ústavu(MOÚ) nový kabát. Bakešův pavilon na Žlutém kopci s výhledem na všechny dominanty města přestaví a zrekonstruují. Budovu obsadili dělníci v pondělí, prácepotrvají do roku 2020.

Ředitel ústavu Jan Žaloudíkpředpovídal, že přestavba začne už na podzim loňského roku. „Odkládalo se to, přestože jsme měli všechny projekty nachystané. Jen na razítko jsme čekali asi pět měsíců,“ zdůvodnil Žaloudík.

Historická budova, pojmenovaná po zakladateli chirurgické nemocnice v Brně a lékaři světového formátu Jaroslavu Bakešovi, si podle architektonických plánů uchová svůj ráz, ale bude modernější a s ostatními pavilony ústavu ji propojí dva koridory. Přibudou nové operační sály, počet lůžek se ale nezmění.

„Naším cílem je zvýšit komfort péče. Doktoři a sestřičky se nám mačkají jako sardinky, na operačních sálech se stěží vystřídáme. V poslední době je více pacientek s rakovinou prsu a ty mají také větší zájem o následné plastické operace. Sály můžeme využít tedy i k rekonstrukčním plastikám,“ naznačil využití Žaloudík.

Pacienti v novém rozvržení budovy obsadí druhé a třetí nadzemní podlaží. Kapacita zázemí se udrží zhruba na čtyřicítce lůžek.

Pacienti budou muset vydržet větší hluk

Na stejných dvou podlažích najde zázemí i chirurgie. Jako zakládající obor v budově měla i v minulosti velký prostor. Podle Žaloudíka se při onkologickém zaměření ústavu její větší zastoupení nabízí.

Provoz po dobu oprav ústav omezit nehodlá. Pacienti i zdravotnický personál tak budou dělníkům uhýbat. „Lhal bych, kdybych tvrdil, že se to pacientů nedotkne. Určitě se zvýší hluk, po dobu stavby ubude i parkovacích míst, aby mohla stavební technika lépe projíždět,“ naznačil náměstek pro léčebně preventivní péči MOÚ Igor Kiss.Přímo pod střechou se schová strojovna vzduchotechniky, inspekční pokoje a zasedací místnosti. V budově bude i ambulance pro gynekologické, anesteziologické a chirurgické oddělení. Přízemí pak zaberou dva operační sály a technické zázemí.

Právě parkování je v místě tristní. Ústav se dlouhodobě snaží s městem vyjednat vybudování parkovacích míst u Jiříkovského ulice. Zatím však bezvýsledně.

Rekonstrukci, na jejímž konci bude v areálu ústavu stát zmodernizovaný pavilon s bočními schodišti a výtahy, provedou dvě spolupracující brněnské firmy Unistav Construction a OHL ŽS.

„Jde o náročnou rekonstrukci, proto spojíme síly. Práce rozfázujeme do čtyř etap. Každou část zkolaudujeme zvlášť, aby bylo možné je ihned začít využívat,“ uvedl Martin Řehůřek z vedení Unistavu.

Buduje se také nový parovod

Přestavba pavilonu za dva roky spolkne 428 milionů korun. Z toho stát přispěje 180 miliony. Polovinu příspěvku obdrží ústav ještě letos, 90 milionů dostane v roce 2019.

„V částce se sčítají náklady na opravu, ale také veškeré vybavení ambulancí, sálů i lůžkových oddělení,“ rozvedl vedoucí provozního oddělení

MOÚ Radek Vach.

Aktuálně se ale kope i před branami Bakešova pavilonu. A stavební prácetu omezují řidiče na parkovišti v centrální části ústavu. Dělníci zde zhotovují nový parovod.

„Brněnské teplárny zrušily páru, kterou ale ústav pro své fungování potřebuje. Ať už je to v kuchyni, nebo v kotlích. Hlavně ji ale využíváme pro speciální čištění nebo pro zvlhčování vzduchu,“ okomentoval Vach.

Ústav za nové potrubí a výrobnu páry utratí dalších 36 milionů korun. Peníze vyčlení z vlastního rozpočtu. Náklady se ale ještě zvýší.

„Musíme zaměstnat topiče, kteří se aktuálně školí. Přibude i další vybavení. Navíc všechny práce s parovodem spojené musíme stihnout do podzimu, abychom mohli topit stejně jako loni,“ dodala mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Copyright 2005-2018 Moderní Brno