Hlavička 4
29.8.2012

Školní kuchyně z Brna nabízí lahůdky jako z restaurace. Třeba i lososa

Autor: Jan Spěšný | Zdroj: brnensky.denik.cz

Hráškový krém s bylinkovými krutony, losos na restované zelenině s bramborovou kaší a dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky. To není nabídka menu luxusní restaurace, ale nabídka obědu ze školní kuchyně na náměstí Svornosti v Brně. Ta se i s dalšími devíti jídelnami z celé republiky v úterý v Brně utkala o titul nejlepšího školního oběda.

„Soutěž pořádáme už pět let. Má za úkol pozdvihnout pohled společnosti na školní stravování. Snažíme se ukázat, že i ze zdravých surovin se dá vařit levně a především chutně," vypráví organizátorka Anna Packová z brněnského magistrátu, který soutěž spolupořádá.

Odborníci do úterního finále vybrali deset školních kuchyní s téměř osmdesáti přihlášených. O vítězi pak rozhodovala porota složená jak s odborníků na stravování tak například i žáků základních škol. „Přijde mi, že dnes ochutnávám lepší obědy než během školního roku v jídelně, ale je možné, že to tak vnímám jen kvůli atmosféře soutěže. Každopádně mi většina jídel velmi chutná," popisuje soutěž například David Krejčí ze základní školy na náměstí Svornosti.

Ředitelka tamní kuchyně Iva Vyskočilová tvrdí, že podobná jídla ve škole nejsou výjimkou. „Například losos je velmi oblíbený. Běžně nabízíme dva druhy vařených jídel a vždy také obědový salát. Ten je oblíbený zejména mezi učitelkami a staršími žákyněmi," usmívá se Vyskočilová.

To už se však ke stolům porotců blíží další chod. Jeho součástí je i celerový salát. „Jsem zvědavý, jak ho děti zvládnou," zamýšlí se moderátor soutěže Zdeněk Hladík. A u žáků kupodivu uspěl. „Moc mi chutná, ale předchozí zeleninový špíz jsem si příliš neužil," tvrdí Krejčí.

Jídelna z jeho školy nakonec zvítězila před Základní školou Mánesova v Otrokovicích na Zlínsku a druhou brněnskou jídelnou ve finále z Nádvorní ulice.

Z MENU ŠKOLNÍ JÍDELNY

Krůtí medailonky na zázvoru, baby mrkvička s hráškem, pohanková rýže.

Grilovaný filet z tylapie v bylinkovém pestě s limetkovou omáčkou, bramborovo-mrkvové pyré.

Italské Caprese - rajčata prokládaná mozzarellou s bazalkou a olivovým olejem.

Copyright 2005-2014 Moderní Brno