Hlavička 4
11.6.2018

V cyklobistru si lze opravit i kolo. Za jídlo a pití se platí do kasičky

Autor: Markéta Dušková | Zdroj: brno.idnes.cz

Přes Šatov na Znojemsku vede frekventovaná cyklostezka z Prahy až do Vídně. Nejčastěji sem tedy turisté přijíždějí v dresu a s helmou na hlavě. Nově jim slouží samoobslužné bistro, kde si mohou opravit i kolo.

Tomáš Malach se z oknasvého domudlouho díval na neudržovaný obecní pozemek, ale pak se rozhodl k činu. Městys mu parcelu bezplatně zapůjčil a on na ní postaviljediné samoobslužné cyklobistro v Česku. Funguje na principu vezmeš – zaplatíš. A na důvěře. Nikdo tady neobsluhuje. Lidé si zkrátka vezmou jídlo nebo pití a peníze dají do kasičky. „Věříme všem, ale máme tu i kameru,“ směje se Malach s tím, že každým dnem přibude také terminál na platební karty.

Starostu Šatova Petra Javůrka (Sdružení nestraníků) záměr překvapil. Sám se s tímto způsobem občerstvení, jehož různé podoby jsou ve světě i na několika místech u nás k vidění, ještě nesetkal. „Jsem rád, že něco takového vzniklo právě v naší obci. Je dobře, že je projekt založen na lidské důvěře a poctivosti. Provozovatelům držím palce,“ podotýká

A ti zatím mají štěstíjen na samé poctivce. Projíždějícím zájemcům nabízí drobné občerstvení jako sušenky, čokolády, bonbony nebo jablka a nápoje. U bistra už také kvetou sazeničky rajčat či paprik a je tu i několik hlav révy. „Ta není do lisu, ale na jídlo. Kdo sem přijede, může si utrhnout, je to takový bonus,“ tvrdí Malach. Ovoce a zelenina bude k snědku zdarma. „Snad nám to lidé neodvezou v igelitkách,“ usmívá se.

Otevřeno je tu sezonně, respektive dokud počasí dovolí, a to denně do devíti večer, na noc se bistro zamyká. K návštěvě může turisty motivovat i fakt, že část výdělku věnuje provozovatel – občanské sdružení Happy People – městskému útulku pro psy v Načeraticích.

První samoobslužné cyklobistro se pro projíždějící stalo také místem první pomoci. Najdou zde bednus nářadím, aby si sami mohli opravit případný defekt na kole.

Přitáhne pozornost, tvrdí odborník

Odborník na cestovní ruch Pavel Kovařík věří, že šatovský projekt nezapadne. „Jde o sympatický počin. Dokonce si myslím, že bistro může přitahovat pozornost a řada turistů ho sem přijede vyloženě vyzkoušet. Tato rarita navíc může pomoci obci v marketingu, přece jen je to další důvod, proč si naplánovat trasu přes Šatov, eventuálně navštívit náš region,“ přemítá Kovařík.

Podle Jiřího Janouška z Klubu cyklistů Brno je občerstvení na výletě na kole – ať už jde o „švih“ pro závodníky na 150 kilometrů, či vyjížďku s rodinou – když už ne příjemnou nutností, tak mnohdy přímo cílem. „Většinou ale navštěvujeme kavárny či restaurace se zahrádkou, kde víme, že je příjemné prostředí, hezkývýhled a milá obsluha. Dát si dobré kafe, zákusek a trochu kultury k tomu, to je jistý způsob života. Na jižní Moravě ho má spousta lidí často spojený s vinnými sklepy,“ popisuje Janoušek.I Petr Marek, prezident Českého svazu cyklistiky, samoobslužné cyklobistro považuje za dobrý nápad. „Myslím si, že drtivá většina cyklistů tuto službuuvítá a zároveň ji nebude zneužívat,“ míní. A dodává, že dnes už je na většině cyklostezek místo, kde je možné se najíst a napít. Zkušený cyklista se na to však nespoléhá a vždy s sebou má alespoň základní občerstvení. „Nicméně pokud je jiná možnost, řada cyklistů ji využívá,“ má jasno.

Z tohoto pohleduje na tom podle jeho mínění rozhodně hůře západní část kraje směrem na Vysočinu a severní část nad Brnem. Dobře naopak turistické regiony kolem Nových Mlýnů, Pálavy a vinařských stezek.

Janoušek tvrdí, že výkonnostní a silniční cyklisté z jeho okolí by se u šatovského bistra nezastavili. „Na druhou stranu pro lidi, kteří někam jedou a plánují si cestu i s ohledem na občerstvení, nebo pro rodiny s dětmi, které ještě tolik nevydrží, to může být dobrý překlenovací bod,“ upozorňuje Janoušek.

Lesní bar vykradli, ale daří se mu

Samoobslužná bistra už v České republice fungují. Například třetím rokem Lesní bar v Moravském krasu. Není sice přímo zaměřený na cyklisty, ale ti tady i tak mají hlavní zastoupení. Podle šéfa Ekologického volnočasového centra Švýcárna a jednoho z autorů projektu Roberta Kubáně sem přichází 90 procent zákazníků, kteří zaplatí – i víc, než je v ceníku, 9,9 procenta dá peněz méně nebo žádné a naprosté výjimky bistro vykradou.

„Musíte počítat s rizikem a nenechat se odradit. Nás hned na začátku vykradli několikrát. Ale dnes jde o jeden z našich nejméně nákladných a nejvíce úspěšných projektů,“ popisuje své zkušenosti Kubáň. Vše, co tady vydělají, investují do rozvoje – aktuálně je Lesní bar v provizoriu, posouvá se asi o 20 metrů a bude mít zhruba šestkrát větší zázemí.

Ačkoliv bistro v Šatově funguje jen chvíli, už teď Malach uvažuje, že jej přesune blíže k silnici, aby měli cyklisté komfortnější přístup. A je dokonce ve hře, že jich na Znojemsku vybuduje hned několik.

V prvním šatovském cyklobistru se navíc snaží každý druhý víkend uspořádat nějakou společenskou akci. Těmi nejbližšími jsou 17. června dětský pětiboj a poslední červnový víkend tady budou očekávat závodníky Vinařské 50 Author Znovín Cup.

Copyright 2005-2018 Moderní Brno